Bivalente warmwaterboilers: comfort en een zekere aanvoer
Installateur vindenEenvoudig gezegd kan een bivalente warmwaterboiler rekenen op twee bronnen om te voldoen aan de vraag naar verwarming of warm water. Er zijn dus twee warmtebronnen die warm water produceren. Bivalente systemen beschikken ook over twee buisspiralen (warmtewisselaars). Zo kan je probleemloos zonnepanelen aansluiten als back-up voor de warmwaterproductie. De tweede bron, of de tweede warmteopwekker, is gewoonlijk een gas- of olieketel. Andere warmteopwekkers, zoals een ketel op vaste brandstof of een warmtepomp, zijn uiteraard ook mogelijk.
Een bivalente warmwaterboiler, hoe werkt dat?
Zoals we al zeiden, gebruikt een bivalente warmwaterboiler twee buisspiralen en daarom is deze versie de ideale keuze als je zonnestroomtechnologie wil integreren in je verwarmingssysteem. De cilindervormige behuizing omvat een onderste en een bovenste warmtewisselaar (buisspiraal). Beide worden van thermische energie voorzien, los van de warmteopwekkers.
Een warmwaterboiler op zonnestroom
Hoe werkt een bivalente warmwaterboiler als die aangesloten wordt op een systeem met zonnepanelen? De met zonnestroom opgewarmde vloeistof in de zonnecollectoren stroomt van de collectoren naar de onderste warmtewisselaar, de onderste buisspiraal. Dit gebeurt zodra de temperatuur in de collectoren hoger oploopt dan de temperatuur in de warmwaterboiler. De vloeistof stroomt door de onderste buisspiraal en verwarmt het water in de boiler. De nu afgekoelde vloeistof stroomt terug naar de collectoren, waar die opnieuw opgewarmd kan worden.
Het warm water, indirect opgewarmd door de vloeistof, stijgt in de boiler. Nu kan de gevraagde hoeveelheid warm water geleverd worden.
De bovenste buisspiraal gebruiken voor extra verwarming
De bovenste buisspiraal schiet in actie als er gedurende langere tijd geen zonnestroom geproduceerd wordt en het water in de boiler dus niet opgewarmd kan worden via de zonnepanelen. De tweede buisspiraal, die van warmte voorzien wordt door de centrale warmteopwekker, zoals een olie- of gasketel, schakelt in zodat je nooit zonder warm water komt te zitten. Het warm water stroomt van de ketel naar de buisspiraal. Die voert de thermische energie dan naar de bivalente warmwaterboiler.
Het warm water stroomt nu van boven vlotjes door de leidingen naar afnamepunten, zoals radiatoren en kranen. Zodra de zon zich opnieuw laat zien in de loop van de dag, wordt de warmwaterboiler die is aangesloten op zonnepanelen verwarmd van beneden naar boven.
Combivaten en buffervaten op zonnestroom
Voor nog meer gebruiksgemak kan het water in combi- en buffervaten ook aangevoerd worden via een systeem met zonnepanelen. Zo blijft het warm water stromen. De bivalente cv-waterbuffervaten van Viessmann combineren deze twee warmtebronnen voor een optimale verwarming. Als de warmteopwekkers energie produceren die op dat moment niet nodig is, wordt die tijdelijk opgeslagen om die later dan te kunnen gebruiken.
Het combivat is een buffervat met ingebouwde warmwaterproductie. Een bivalent buffervat heeft dan weer een verswatermodule aan de buitenkant. De boiler Vitocell 100-E voor de opslag van verwarmingswater kan bijvoorbeeld uitgebreid worden met de verswatermodule Vitotrans 353. Deze module wordt gebruikt voor een hygiënische warmwaterproductie en werkt volgens het principe van een doorstroomverwarmer. Met zo'n combinatie spaar je heel veel plaats uit. De verswatermodule staat bovendien garant voor een hoog afnamedebiet. Omdat deze module werkt volgens het principe van een doorstroomverwarmer, moet er geen water opgeslagen worden.
Viessmann heeft ook boilers voor de opslag van verwarmingswater en warm water die uitgerust zijn met twee aparte boilerzones, zoals Vitocell 120-E.
Vitocell: bivalente warmwaterboilers voor elke behoefte
Residentiële, bedrijfs- of overheidsgebouwen, Viessmann heeft de juiste bivalente warmwaterboiler voor elke behoefte aan warm water, met een boilerinhoud van 300 tot 900 liter. Buisspiralen reiken tot op de bodem van de boiler zodat de volledige inhoud opgewarmd wordt. Bivalente warmwaterboilers met zonnestroom, voor warmwatercomfort op zijn best. En het kan nog beter, dankzij de grote buisspiralen. Zo wordt de volledige boilerinhoud gelijkmatig opgewarmd.
Comfort is cruciaal, ja, maar niet de enige doorslaggevende factor als het op warm water aankomt. Bivalente warmwaterboilers worden ook gekenmerkt door een zeer hoge energie-efficiëntie met een minimaal energieverlies. Ze nemen bovendien heel weinig plaats in beslag en dankzij hun hedendaagse design verdienen ze zeker een plaatsje in je bergruimte.
Drinkwater van de hoogste kwaliteit
Ook over de kwaliteit van je drinkwater hoef je je geen zorgen te maken. De modellen Vitocell 100-W, Vitocell 100-B en Vitocell 100-U/W zijn gemaakt van staal met Ceraprotect-emaillering en voldoen aan de specificaties van de norm EN 12897. Weinig andere geëmailleerde warmwaterboilers presteren zo goed. Viessmann gebruikt ook roestvrij staal van topkwaliteit voor de vervaardiging van deze bivalente warmwaterboilers (Vitocell 300-B). Dat is niet alleen hygiënisch, maar ook voedselveilig dankzij het kwaliteitsvolle oppervlak.