Lucht/water-warmtepompen - lucht als warmtebron

Installateur vinden
Foto van de lucht/water-warmtepomp Vitocal 200-A

Lucht/water-warmtepompen zijn een van de meest gebruikte verwarmingstechnieken. Als jij ook beslist om een lucht/water-warmtepomp in huis te halen, kom je eventueel in aanmerking voor interessante subsidies.

Hoe werkt een lucht/water-warmtepomp?

Hoe produceert een warmtepomp thermische energie? Dat kunnen we het best uitleggen door een koelkast als voorbeeld te nemen. Terwijl een koelkast de warme lucht naar buiten afvoert, zuigt een lucht/water-warmtepomp de warmte uit de omgevingslucht naar binnen aan. Hoe precies? Wel, een ventilator zuigt de omgevingslucht aan naar een warmtewisselaar (verdamper) die ingebouwd zit in de warmtepomp. Door die warmtewisselaar stroomt een koelvloeistof die bij lage temperatuur van fysieke vorm verandert en verdampt. Om de temperatuur van deze koelvloeistofdamp te verhogen tot een niveau dat gebruikt kan worden voor verwarming en warmwaterproductie, wordt die samengeperst door middel van een compressor. Hoe dat proces precies in zijn werk gaat, lees je in het deel over de werking van een lucht/water-warmtepomp.

Een lucht/water-warmtepomp is een van de meest gebruikte soorten warmtepompen. Niet alleen omdat de investeringskost van deze pomp relatief laag ligt, maar ook vanwege de uiteenlopende installatiemogelijkheden.

Bij de monoblok-uitvoering bevinden alle onderdelen die gebruikt worden om warmte op te wekken zich binnenin de warmtepomp. Omdat de verbindingsbuizen tussen de binnen- en buitenunit enkel gevuld zijn met water, kunnen deze units snel en vlot in gang gezet worden. De aannemer die de werken uitvoert, heeft geen koelcertificaat nodig. En omdat de meeste toestellen fluisterstil werken, kunnen die in de buurt van de leefruimte geplaatst worden.

Een lucht/water-warmtepomp in split-uitvoering bestaat uit een binnen- en een buitenunit. De buitenunit bevat alle onderdelen die geluid maken, zoals de ventilator, verdamper en compressor, waardoor de binnenunit compact en stil kan zijn. 

Naast de beperkte afmetingen van de binnenunit en de fluisterstille werking, hebben warmtepompen in split-uitvoering nog een voordeel: een omkeerbare werking. Zo kan je de temperatuur in huis tijdens die warme zomermaanden binnen de perken houden dankzij convectoren of systemen voor oppervlaktekoeling.

Let op: Installatie van de lucht/water-warmtepomp in split-uitvoering vereist een erkend koelspecialist om beide units te installeren in een afgesloten koelkringloop.

Voordelen van een lucht/water-warmtepomp

Welke voordelen een lucht/water-warmtepomp heeft? Dat hangt af van je standpunt. Om deze pompen te kunnen onderverdelen in duidelijke categorieën, moeten we een onderscheid maken tussen de basisvoordelen en meer specifieke voordelen.

De basisvoordelen van een lucht/water-warmtepomp? Om te beginnen, de gratis en, in onze ogen, onuitputtelijke warmtebron. Met deze energiebron word je minder afhankelijk van je vertrouwde energieleverancier. Want in tegenstelling tot stookolie en aardgas, laat omgevingslucht zich niet beïnvloeden door economische of politieke verschuivingen. Daarnaast zijn facturen voor schoorsteenvegers en rookgasinspecteurs nu ook verleden tijd. Als je kiest voor een lucht/water-warmtepomp, dan kan je rekenen op een optimale betrouwbaarheid én een hogere doorverkoopprijs voor je woning. En daar houden de economische voordelen niet op: met een lucht/water-warmtepomp kom je mogelijk in aanmerking voor interessante subsidies, voldoe je aan alle EnEv-eisen voor nieuwe gebouwen en gerenoveerde oudere gebouwen en zie je de onderhoudskosten dalen. Meer informatie over eventuele subsidies vind je in het deel over de financiering van een lucht/water-warmtepomp.

We zetten alle voordelen van een lucht/water-warmtepomp voor jou op een rij: 

  • Gratis warmtebron op elk moment van de dag
  • Relatief lage investeringskost
  • Uitbreidbaar dankzij de cascadewerking
  • Geen officiële goedkeuring nodig
  • Geschikt voor nieuwbouw en renovatie
  • Kan aangevuld worden

Met een lucht/water-warmtepomp kan je de verwarmingskosten op lange termijn tot een minimum beperken. En er is meer. Ook de CO₂-uitstoot ligt beduidend lager en dus ook de impact op ons milieu. Als je dit systeem dan ook nog eens combineert met warmtepompelektriciteit uit ecologische bronnen, ben je helemaal CO₂-neutraal.

Ook voor het klimaat is de bescherming van ons leefmilieu een belangrijk aspect. Volgens deskundigen kunnen warmtepompen de weg vrijmaken voor de energietransitie. Het sleutelwoord daarbij is sectorkoppeling: een intelligente fusie van de elektriciteits- en verwarmingsmarkten. Want zelfs vandaag moeten groene elektriciteitscentrales af en toe stilgelegd worden om de stabiliteit van het net niet in het gedrang te brengen. Warmtepompen kunnen deze extra elektriciteit opvangen, thermisch opslaan en het hele jaar door inzetten om woningen te verwarmen.

Voordelen ten opzichte van andere warmtepompen

Warmtepompen kunnen niet alleen verwarmingsenergie onttrekken aan de omgevingslucht, maar ook aan de grond en het grondwater. Houd bij je beslissing zeker rekening met de voordelen van een lucht/water-warmtepomp ten opzichte van andere types warmtepompen. Want dat zijn er heel wat.

In vergelijking met grond/water- of water/water-warmtepompen zijn de investeringskosten voor een lucht/water-warmtepomp relatief beperkt. Dat heeft alles te maken met de manier waarop de warmtebron benut wordt. In tegenstelling tot grond/water-warmtepompen hoef je niet te graven en moet je geen gaten boren. De buitenunit van een lucht/water-warmtepomp kan heel flexibel geïnstalleerd worden, op een voet of tegen de muur, en onttrekt daar warmte aan de buitenlucht. Afhankelijk van het model neemt de pomp zo'n vierkante meter ruimte in beslag.

Bij een lucht/water-warmtepomp komt ook heel weinig planning kijken, want je moet alleen rekening houden met het thermisch vermogen en de geluidsisolatie. Je hebt ook geen officiële vergunning nodig, zoals bij een grond/water- of water/water-warmtepomp. Met de geluidscalculator bereken je eenvoudig hoeveel geluidsisolatie je nodig hebt.

Moderne lucht/water-warmtepompen van Viessmann zijn fluisterstil. Daar zijn jaren van intensief onderzoek en ontwikkeling aan voorafgegaan. De warmtepompen van Viessmann hebben een Advanced Acoustic Design: alle onderdelen van de pomp zijn specifiek ontworpen om zo weinig mogelijk lawaai te maken. Ook vervelende lage-frequentiegeluiden worden tot een minimum beperkt.

Nog een voordeel van de lucht/water-warmtepomp is de eenvoudige installatie. Afhankelijk van het model, kan de pomp volledig binnen of volledig buiten geïnstalleerd worden. Dat is de split-uitvoering de ideale keuze. Bij deze uitvoering wordt het toestel opgesplitst in een binnen- en een buitenunit, waarbij de meeste onderdelen, zoals de ventilator, de verdamper en de compressor, zich in de buitenunit bevinden. De binnenunit bevat alleen de condensor, de hydraulische onderdelen en de bediening. Die eenvoudige installatie maakt lucht/water-warmtepompen ook uitermate geschikt voor renovatieprojecten.

Afbeelding van de buitenunit van een warmtepomp
Vitocal 300-A: buitenunit van een warmtepomp