Je verwarmingssysteem renoveren: een meerwaarde voor je woning

Tablet met berekening van renovatie; op de achtergrond: woningen

Bijna twee derde van de verwarmingssystemen in ons land is niet efficiënt genoeg. Veel van die systemen zijn ook verouderd: de gemiddelde leeftijd van een varwarmingsketel ketel is 17,6 jaar. Veel verwarmingssystemen voldoen dus niet aan de huidige normen en scoren ook minder goed als het op brandstofverbruik aankomt. Zo gaat niet alleen veel warmte verloren, maar hoe ouder een systeem wordt, hoe minder veilig dit is. Gevolg: hogere werkingskosten en ook meer onkosten voor onderhoud en herstellingen. Verouderde verwarmingssystemen zijn niet alleen duurder in gebruik, ook de negatieve impact op het milieu is reëel. Uitbreidingen met systemen die gebruik maken van hernieuwbare energie zijn een voor de hand liggende keuze.

Waarom een verwarmingssysteem renoveren?

Er zijn heel wat goede redenen om je verwarmingssysteem te renoveren of te vervangen. Niet alleen de leeftijd en de efficiëntie van het verwarmingssysteem spelen een rol. Ook veiligheid, gebruiksgemak en het milieu kunnen de doorslag geven. Wanneer je verbouwingswerken uitvoert in je woning kan dat een goede gelegenheid zijn om meteen ook je verwarmingssysteem aan te pakken.  

Een nieuw verwarmingssysteem als investering

Verwarming en warm water zijn veruit de grootste energieverslinders in huis en dat merk je op je factuur. Reden genoeg om de energiesystemen van je woning te renoveren en dus de verwarmingsinstallatie te vervangen. De rente op spaargeld is nog steeds erg laag. Als je het zo bekijkt, is investeren in een nieuw verwarmingssysteem een slimme keuze.

Een investering die onmiddellijk rendeert

Een renovatie van je verwarmingssysteem levert de grootste energiebesparingen op in vergelijking met andere maatregelen: je kan je verwarmingskosten tot 30  procent verlagen. En er is meer. Een modern verwarmingssysteem heeft een uitstekende kosten-batenverhouding.  

Een investering met meerwaarde

Zuiniger verwarmen betekent daarnaast ook dat we onze natuurlijke hulpbronnen beschermen en een lagere uitstoot van    CO₂ verkrijgen. Het vervangen of uitbreiden van een verwarmingssysteem met hernieuwbare energiebronnen is een voor de hand liggende keuze, niet in het minst wegens de subsidies die hiervoor uitgetrokken worden: een warmtepomp, warmtepompboiler, zonneboiler of fotovoltaïsche zonnesystemen. Zo draag je actief bij aan de energietransitie. Het huis van de toekomt is energie-neutraal.

Een renovatie van je verwarmingssysteem levert de grootste energiebesparingen op

Waarmee rekening houden bij een renovatie?

Viessmann heeft een ruim gamma van systemen voor verwarming en energie-opwekking. Je moet rekening houden met brandstoftypes, technische details en opslagmogelijkheden. Het is belangrijk om je eerst af te vragen wat je precies wil bereiken met de renovatie van je verwarmingssysteem: wil je je verbruik en kosten beperken? Het milieu beschermen en je CO2-uitstoot terugdringen? Of onafhankelijk worden van gas en elektriciteit?

Daarnaast moet je nieuwe verwarmingssysteem ook geschikt zijn voor je woning en je individuele behoeften. Ben je op zoek naar een volledig geïntegreerde oplossing, dan wil je eventueel ook je radiatoren en leidingen vervangen. Ken je de verwarmingsbehoefte van je woning? Ook de verwarmingsgewoonten van jou en je huisgenoten spelen mee in je beslissing, met name wanneer het gaat om sanitair warm water voor bad of douche. Eén ding is duidelijk: de renovatie van een verwarmingssysteem vergt een goede planning en voorbereiding. Ook belangrijk daarbij is controleren hoeveel energie en geld je kan besparen met deze maatregelen.

Een verwarmingssysteem kiezen

Oplossingen in plaats van afzonderlijke systemen

Viessmann is een fabrikant die oplossingen ontwikkelt voor leefruimten, binnen en buiten de woning. Bij Viessmann vind je niet alleen de juiste verwarmingsinstallatie, maar ook een ruime waaier van oplossingen die kosten verlagen, het wooncomfort verhogen en milieuvriendelijker zijn.

  

Systemen voor verwarming en sanitair warm water

Een warmtepomp is een future-proof oplossing voor verwarming. Dat neemt niet weg dat een nieuwe moderne condensatieketel eveneens toelaat minder te verbruiken en dus de CO2-uitstoot van je woning verlaagt, zeker wanneer gecombineerd met een hybride warmtepomp, een warmtepompboiler of een zonneboiler .

Je verwarmingssysteem renoveren: natuurlijke warmte benutten met een warmtepomp

Warmte halen uit de bodem, grondwater of de lucht is goedkoper dan fossiele brandstoffen gebruiken, zeker in de toekomst. Een warmtepomp van Viessmann gebruikt natuurlijke energie op een bijzonder efficiënte en ecologisch verantwoorde manier.

Warmtepompen zijn het meest geschikt voor vloerverwarming. Hoge-temperatuur-warmtepompen zijn ideaal voor renovatie, omdat het afgiftesysteem van radiatoren behouden kan blijven.

Warmtepompboilers zijn warmtepompen specifiek voor het produceren van sanitair warm water. Het is mogelijk om een warmtebompboiler te combineren met andere energiebronnen.

Je verwarmingssysteem renoveren - investeren in een hybride verwarmingssysteem

Hybride warmtepompen werken steeds in combinatie met een cv-ketel op gas. Deze oplossing laat toe om koudere periodes te overbruggen in woningen waar de warmtevraag te hoog is om ingevuld te worden door enkel een warmtepomp. De performante condensatieketel kan daarbij instaan voor een hoger piekvermogen voor het produceren van sanitair warm water.

Je verwarmingssysteem renoveren met efficiënte condensatietechnologie

Bij de verbranding van gas komt warmte vrij. In tegenstelling tot conventionele ketels, hergebruiken condensatieketels de thermische energie van verbrandingsgassen. De waterdamp in deze gassen stroomt opnieuw door de warmtewisselaar. De damp condenseert en wordt vloeibaar. Bij dit proces komt warmte vrij die gebruikt kan worden als aanvulling op de thermische energie van de verbranding. Hierdoor is het thermisch rendement van hr-ketels hoog.

Uitbreiden met hernieuwbare energiebronnen  

Een bestaand verwarminsgsysteem, warmtepomp of condensatieketel, kan uitgebreid worden met systemen die op basis van zonne-energie thermische energie of elektriciteit opwekken: thermische zonnecollectoren, fotovoltaïsche zonnepanelen. Aanvullende sytemen zoals warmwater-buffervaten en een thuisbatterij maken een compleet en geïntegreerd systeem van energiebeheer mogelijk doordat zelf-opgewekte energie op een later tijdstip kan verbruikt worden.       

Renoveer je verwarmingssysteem en gebruik gratis warmte van de zon

Een zeer efficiënt systeem op basis van zonnecollectoren en een zonneboiler kan voorzien in tot 60  procent van de jaarlijkse energiebehoefte voor de productie van sanitair warm water.  

Ook voor verwarming kunnen zonnecollectoren de nodige energie opwekken. In een nieuw of gerenoveerd gebouw kan een systeem met zonnepanelen van Viessmann voorzien in tot 35  procent van de jaarlijkse energiebehoefte voor warmwaterproductie én verwarming.

Gratis elektriciteit van de zon

Fotovoltaïsche zonnepanelen zetten lichtgevoelige kristallen in de zonnepanelen zonlicht om in gratis elektriciteit, voor een warmtepomp of voor het voeden van alle grote en kleine elektrische toestellen in huis: keukentoestellen, elektrische bijverwarming, een elektrische wagen en zoveel meer.

Met een thuisbatterij ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Je eigenverbruik stijgt, gemiddeld van 30 naar 70 procent, en hiermee ook de economische efficiëntie van zelfopwekking van zonnestroom. En als de elektriciteit uitvalt, kan jij je elektrische toestellen gewoon blijven gebruiken dankzij de noodstroomvoorziening.

Systeemtechnlogie en apps voor naadloze connectiviteit

Oplossingen van Viessmann worden aangevuld met een ruime keuze aan ingebouwde apps en platformen die alle elementen van het systeem samenbrengen in één netwerk zodat die naadloos, stap voor stap, uitgebreid kunnen worden. Resultaat: je kan het systeem snel en eenvoudig regelen en opvolgen.